Il mondo agricolo della provincia di Lecce attraverso gli studi di Cosimo De Giorgi (1842-1922)


Abstract


En
While studyng medicine at the University of Pisa and at the Istituto Superiore di Perfezionamento in Florence, Cosimo De Giorgi carefully observed the Tuscan countryside, one of the most dynamic areas of post-unification Italy. Back to Salento, the scholar began to travel in all directions of the Salento peninsula, discussing with the farmers and noting down every aspect of agriculture. According to De Giorgi, the agriculture of Terra d'Otranto needed agricultural education, better roads, institutions of agricultural banks, perfected agricultural machines and tools. Orography, hydrology, lithology, geology and climatology were the basis of agriculture. In contact with the major agronomists De Giorgi made known, thanks to his writings, also the agricultural world, of lights and shadows of the peripheral land of Otranto.
It
Durante gli studi in medicina presso l'Università di Pisa e presso l'Istituto Superiore di Perfezionamento di Firenze, Cosimo De Giorgi osservò attentamente le campagne toscane, tra le aree più dinamiche dell'Italia postunitaria. Di ritorno nel Salento lo studioso iniziò a percorrere lungo tutte le direzioni la Penisola salentina, discutendo con i contadini e annotando ogni aspetto dell'agricoltura. L'agricoltura di Terra d'Otranto aveva bisogno, per il De Giorgi, di istruzione agraria, migliore viabilità, istituzioni di banche agricole, macchine e strumenti agricoli perfezionati. Orografia, idrologia, litologia, geologia e climatologia erano alle basi dell'agricoltura. A contatto con i maggiori agronomi italiani De Giorgi fece conoscere, grazie ai suoi scritti, anche il mondo agricolo, di luci e di ombre, della periferica Terra d'Otranto.

DOI Code: 10.1285/i20380313v35p185

Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.